מי שעוקב אחריי מתחילת הדרך,
בוודאי כבר מכיר את סיפור הפריצה העסקית שלי:
איך הפכתי את העסק שלי מבלתי נראה לבלתי רגיל
תוך 6 חודשים בלבד.
בקצרה אומר לכם,
שהחיים העסקיים שלי מתחלקים ל-2:
עד ספטמבר 2010 – הייתי עוד עסק בנאלי ורצוף כישלונות כואבים,
הייתי עוד אחת מיני רבים, שקופה ובלתי נראית.
בספטמבר 2010 חוללתי מהפך בעסק שלי,
מדובר במהפך כמעט בלתי נתפס,
תוך 6 חודשים בלבד – כבשתי את השוק שלי בסערה.
והיום, 3 שנים לאחר אותו מהפך,
זה רק הולך ומתעצם כל הזמן.
כל פעם שאני מספרת לבעלי עסקים את הסיפור שלי והדרך שעשיתי,
אני קולטת עד כמה הם רוצים לשמוע עוד,
ומבינה כמה זה חשוב לשתף בתובנות ובכלים שיצרו את הפריצה שלי.
אז חשבתי שאולי הגיע הזמן לשתף אתכם,
לספר קצת יותר מבפנים, איך עשיתי את זה,
והאמת, אני ממשיכה לעשות את זה יום יום.
המהפך בעסק שלי התרחש בזכות כמה סיבות, אבל בפוסט הזה אני רוצה להתמקד בסיבה אחת שהיא בעיניי משמעותית מאוד – שינוי הגישה שלי בכל מה שקשור לייעוץ ולידע המקצועי העסקי שאני רוכשת
"פיסת הידע שחוללה מהפך בעסק שלי"
או במילים אחרות: "כתישת ידע" (תיכף הכל יהיה ברור)
מרבית חיי, ההתייחסות שלי לידע שרכשתי בכסף,
(וגם לכזה שניתן לי בחינם)
הייתה תמיד התייחסות אוגרת, חשדנית או מתחשבנת.
זה התבטא בכמה צורות של התנהגות:
הרבה פעמים הייתי בוחנת בעיניים חשדניות
את האינטרס של נותן הידע,
ועל פי זה שופטת את הידע וגם את נותן הידע:
"הוא מנסה למכור לי, בגלל זה הוא כזה נדיב…"
"הוא מנסה לגרום לי לעשות משהו…"
הרבה פעמים הייתי שופטת את ערך הידע
על פי כמות הידע שהצלחתי לקחת
לדוגמה, אם הקשבתי להרצאה של שעה,
ציפיתי שכל שנייה ודקה תעניק לי תועלת מקסימלית,
ואם המרצה היה מתבדח לכמה דקות,
הרגשתי שהוא מבזבז לי את הזמן,
וההתבדחות שלו באה על חשבון ידע שהוא יכול היה לתת לי.
דרשתי לקבל תמורה מלאה בעד כל 60 הדקות המלאות,
"הרי שילמתי על שעה שלמה,
ואת רוב הדברים שהוא אמר, אני כבר יודעת"
אם הידע היה ניתן לי במסגרת שיחת ייעוץ שאני משלמת עליה,
במוחי הקודח קרעתי ליועץ את הצורה:
אסור היה לו לנשום, כי כל שקל שלי חשוב,
אסור היה לו לתת עצה שהוא לא בטוח בה במיליון אחוז,
כי אני משלמת לו הרבה כסף.
ולכן כל השעה המלאה הייתה חייבת להיות מדהימה!
לרוב הידע החינמי שקיבלתי, הייתי מקשיבה "על הדרך",
ובעיקר מחפשת סיבות לא לאהוב את הידע הזה:
"הוא מצטלם גרוע בוידאו…מוסיקת הרקע רועשת מדי…"
"הוא אומר יותר מדי פעמים את המילה "אההה",
"זה בכלל לא רלוונטי בשבילי…"
והכי לא נעים להודות,
אבל רוב הזמן, עשיתי את כל הדברים הללו בו זמנית.
מהפך ראשון : שינוי גישה לידע, ואימוץ גישת "כתישת הידע"
בחסידות מסבירים שלימוד תורה צריך להיעשות בדרך של כתישת זיתים.
כדי לכתוש זיתים ולהפיק שמן זית,
אנו צריכים להשקיע מאמץ, לרסק אותם ולהפיק מהם את המיצוי,
שהוא הזיקוק של שמן הזית.
כך אמורים ללמוד תורה,
לכתוש בחומר עד שנזקק ממנו את שמן הזית שלנו,
שהוא מיצוי הידע והתובנות יקרי הערך עבורנו.
בואו נראה מה זה אומר גישה של "כתישת ידע" בחיים ובעסקים:
- כדי להוציא מעט שמן זית, צריך לכתוש הרבה זיתים,
האם זה אומר שבזבזנו הרבה זיתים?
בודאי שלא.
זה אומר שאם אני מקשיבה להרצאה של שעתיים,
ששילמתי עליה הרבה מאוד כסף,
והיה שם רק משפט אחד שחולל אצלי תובנה מדהימה,
המשפט הזה הוא שמן הזית,
והשעתיים של ההרצאה הם הזיתים שנכתשו כדי לזקק את המשפט הזה,
כן, ההרצאה הזו הייתה שווה כל אגורה, גם אם הפקתי ממנה רק משפט אחד.זה אומר שגם אם אשלם אלפי שקלים על שעת ייעוץ,
ורק בעשר דקות אחרונות של השיחה, נוצר משהו משמעותי להתקדמות שלי,
השעה הזו הייתה שווה כל אגורה!
- שמן הזית הוא הפרס למי שמשקיע בכתישת הזיתים!
צריך להשקיע סבלנות ומאמץ – כדי לחולל שינוי צורה לזיתים!
זה אומר, שכאשר אני נתקלת בידע חדש,
הרווח העצום הגלום בו עבורי – עדיין אינו גלוי ואינו לרשותי.
כדי להוציא מהידע הזה את הרווח העצום שבו,
עליי לכתוש את הידע, לפרק אותו, לחפש מה רלוונטי בו עבורי,זה גם אומר שכל מקום בו אני נמצאת, כל מידע שאני צורכת,
בכל תחום שהוא, לא רק שיווקי – אני מקשיבה לו הקשבה כפולה:
פעם אחת לתוכן עצמו, ופעם שנייה, אני מתחילה לשחרר את הדמיון,
ולשאול את עצמי:
איך אני יכולה לעשות עם זה משהו בעסק שלי או בחיים שלי?
איזה שמן זית אני יכולה לזקק מכאן עבורי?
- לא חשוב מה המעמד שלך או מה צברת בחיים,
כדי לכתוש זיתים, צריך להפשיל שרוולים ולסובב את האבן הכבדה
בלימודי ימימה ובתורה, מדברים על גישה שנקראת
"לומד מתחיל" או "תלמיד חכם",
הדגש הוא להיות כל החיים בגישה של "אני לא יודע עוד כלום".
אף פעם לא להתיימר לחשוב שאנחנו כבר יודעים הכל.
לבוא סקרנים, פתוחים, ובעיקר נטולי אגו.
זו אנרגיה מדהימה, שמנטרלת הרבה חומות של ציניות.זה לא משנה אם נותן הידע עושה מיליונים או לא,
לא משנה שאולי יש לי כמה תארים יותר ממנו,
לא משנה אם לדעת האגו שלי זה לא לכבודי להיות בכיתה עם מתחילים,כלום לא משנה!
אני כאן – ועכשיו אני לומדת משהו, כי זה מה שחשוב:
איזה שמן זית אני יכולה להפיק מהזיתים שמגישים לי היום?
אז מהי פיסת הידע שיצרה מהפך בעסק שלי?
אז זהו, מה שיצר מהפך בעסק שלי,
זו ההבנה שאין שום פיסת ידע בשום תחום שתייצר מהפך בעסק או בחיים שלי.
המהפך הראשון בעסק שלי התרחש
כאשר עברתי מהתנהלות של "אגירת ידע מתחשבנת"
להתנהלות של "כתישת ידע".
כשהסכמתי להפשיל שרוולים ולסובב את האבן,
כדי להתחיל להפיק בעצמי את שמן הזית שלי.
האמת שזה מתגמל אותנו ברמות מטורפות:
גם עסקית וכלכלית,
אבל לא פחות חשוב מכך, זה כיף, וזה משאיר אותנו ערניים, סקרנים, פתוחים.
יאללה, אוהבת אתכם כותשי זיתים מובחרים שלי